Rookmelders verplicht in bestaande bouw vanaf 2022

Rookmelders in bestaande bouw vanaf 2022 verplicht

Voor nieuwbouwhuizen bestaat er al langer (2003) de verplichting om in de woning rookmelders te hebben. Voor bestaande woningen is het per 1 juli 2022 verplicht om rookmelders op alle bouwlagen en besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. In tegenstelling tot nieuwbouw hoeven er voor bestaande woningen de rookmelders niet gekoppeld te zijn maar dit is wel vele malen veiliger. 

De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook; het reukorgaan werkt namelijk niet tijdens de slaap. Het invoeren van deze nieuwe regel is dan ook bedoeld om levens te redden.

Wat houdt de verplichting in?

  • Voor alle bouwlagen van de woning dient een optische rookmelder aanwezig te zijn die voldoet aan EN14604.
  • In bestaande woningen hoeven in tegenstelling tot nieuwbouw de rookmelders niet gekoppeld te zijn, echter is dit wel vele malen veiliger.
  • in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, dient een rookmelder aanwezig te zijn.
  • Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden.
  • Een rookmelders op  batterij volstaat, voor rookmelders op netstroom is een NEN 2555 certificaat nodig.

 

Soorten rookmelders:

Er bestaan verschillende soorten rookmelders. 

  • Basis rookmelders
  • Koppelbare rookmelders 
  • Slimme rookmelders 

 

Basis rookmelder:

Een basis rookmelder heeft geen extra functionaliteiten. Dat betekent dat hij niet meer doet dan alarmeren bij rookontwikkeling. Basis rookmelders beschikken niet over een smartphone app en zijn ook niet aan andere rookmelders te koppelen. Hierdoor zijn ze goedkoper dan koppelbare en slimme rookmelders. 

 

 

Koppelbare rookmelders:

 

Koppelbare rookmelders zijn rookmelder die aan elkaar gekoppeld zijn. Dat wil zeggen dat de rookmelders die in alle verschillende ruimtes van jouw huis met elkaar in verbinding staat. Deze verbinding zorgt ervoor dat alle gekoppelde melders alarm slaan, wanneer slechts één van de rookmelders rook of brand detecteert.

 

Slimme rookmelders:

Een slimme rookmelder maakt draadloos verbinding met je smartphone. Die verbinding gaat via wifi of een andere draadloze methode. De bijbehorende app op je telefoon verstuurt meldingen als de rookmelder alarm slaat. Je krijgt dus ook bericht wanneer je zelf niet thuis bent. Slimme rookmelders zijn eenvoudig aan andere melders van hetzelfde model te koppelen. Daarnaast koppel je andere slimme producten aan de melder. Zo integreer je het apparaat in jouw slimme huis.